X
GO

 

Det var vandrebjørnen som ble skutt
1. desember 2023

DNA-analyser gjennomført av Rovdata bekrefter at det var den unge hannbjørnen HE258, også kalt «Bjørnar», som ble felt i Rollag kommune i sommer. Hannbjørnen ble cirka to og et halvt år gammel.

Bli med på overvåkingen av brunbjørn!
15. august 2023

Har du funnet en skit som du mistenker stammer fra brunbjørn? Da kan du bidra i bestandsregistreringen av bjørn i Norge. Ta kontakt med en lokal rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) for å avtale overlevering av en prøve fra skiten.

Binne har levd over 20 år i Trysil
12. juni 2023

Bjørnebinna «HE7» har holdt til i Trysil kommune, tett ved svenskegrensa, i hele 22 år. Hun er en del av en voksende bestand med hunnbjørner i Norge, men utviklingen går sakte. En av grunnene er at hunnbjørner gjerne etablerer seg nært sin mor.

Bjørn på langtur kommer fra Innlandet
7. juni 2023

Siden slutten av april er det gjort en rekke bjørneobservasjoner på Østlandet, nord for Oslo. Rovdata har nå analysert DNA-prøver samlet inn i tre ulike kommuner, og de stammer alle fra samme hannbjørn som tidligere år er påvist i Innlandet fylke. Begge foreldrene er kjent for overvåkingen fra før.

Så mange rovdyrkull ble påvist i fjor
16. mai 2023

Rovdata har sendt sitt årlige brev til Miljødirektoratet som oppsummerer bestandsstatus for gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge.

Fortsatt økning i antall brunbjørn i Norge
17. mars 2023

I fjor ble det påvist det høyeste antall brunbjørner, hunnbjørner og ungekull av bjørn i Norge siden den landsdekkende DNA-baserte overvåkingen startet i 2009. Bestanden er likevel under det nasjonale bestandsmålet på 13 kull, viser en ny rapport fra Rovdata.

Bli med på innsamlinga av bjørneskit!
17. august 2022

Hvis du finner ekskrementer fra brunbjørn i høst, så vil Rovdata og Statens naturoppsyn (SNO) gjerne høre fra deg. Du kan avtale overlevering av bjørneskit med en lokal rovviltkontakt i SNO.

Webinar om DNA-overvåking av bjørn
25. april 2022

Hvor mange bjørn er funnet i Norge? I hvilke områder lever de? Og hvordan foregår overvåkinga av bjørn? Svarene får du i Rovdatas webinar.

Økning på ti brunbjørner i Norge
29. mars 2022

I fjor ble det påvist 160 brunbjørner i Norge. Dette er ti flere enn året før og det høyeste antallet som er registrert i landet siden 2010.

Ber folk på tur samle bjørneskit i høst
10. september 2021

Rovdata oppfordrer jegere, turfolk og andre som er ute i naturen i høst om å bidra i bestandsregistreringen av brunbjørn. Plukk opp en liten bit av en bjørneskit du finner med en ren plastpose og lever prøven til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.

Bestandsstatus for de fire store rovdyrene i Norge
19. mai 2021

Rovdata har sendt sitt årlige brev til Miljødirektoratet som oppsummerer bestandsstatus for de store rovdyrene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv i Norge.

Høyeste antall hunnbjørner i Norge siden 2009
8. april 2021

I fjor ble det påvist 150 brunbjørner i Norge, og det er det høyeste antallet siden 2011. Det var også rekordmange hunnbjørner, og det har ikke blitt estimert flere bjørnekull i landet siden overvåkingen startet i 2009.

DNA er et genialt verktøy i rovviltovervåkingen
4. februar 2021

DNA er mye diskutert i rovviltdebatten i Norge. Rovdata har derfor lansert en ny film og nettside som forklarer hvordan vi bruker DNA til å overvåke de store rovdyrene og kongeørn i landet.

Rovdata markerer 10 år med rovviltovervåking
21. desember 2020

Det er gått ti år siden Rovdata ble lansert 30. november 2010 med et fagseminar på Rockheim i Trondheim. Målet var å styrke rovviltovervåkingen i Norge. Siden den gang har vi jobbet for å levere presise bestandstall på gaupe, jerv, brunbjørn, ulv og kongeørn i Norge.

Du kan dele rovdyrspor i Skandobs
20. oktober 2020

Nå som snøen har meldt sin ankomst flere steder i landet blir det enklere å oppdage spor etter de store rovdyrene. Husk da å ha Skandobs-appen klar på din mobiltelefon!

Har du funnet bjørneskit?
24. september 2020

Rovdata oppfordrer jegere og turfolk til å samle inn bjørneskit i høst. Prøver kan leveres til Statens naturoppsyn (SNO) i området.

Felt binne hadde lang og kjent historie
3. juli 2020

Rovdata har det siste året mottatt og undersøkt 192 døde rovdyr. Den eldste undersøkte bjørnen var ei binne på 15 år, som ble felt i Engerdal i fjor. Den ble merket av forskningen i 2005 og er senere fanget opp en rekke ganger i DNA-overvåkingen av brunbjørn.

Her er status for de fire store rovdyrene i Norge
19. mai 2020

I et brev til Miljødirektoratet oppsummerer Rovdata hvor mange ungekull som ble født av de fire store rovdyrene i Norge i 2019. 

Flere bjørner, men færre binner påvist i Norge
3. april 2020

I fjor ble det registrert 148 ulike brunbjørner i Norge, som er en oppgang på sju prosent fra året før. Oppgangen har skjedd i antallet hannbjørner, mens det er registrert færre binner i landet.

Nå kan du endre dine observasjoner i Skandobs
15. januar 2020

Skandobs har vært gjennom nok en oppdatering og nå kan rapportørene selv endre og slette egne observasjoner.

Skandobs har blitt raskere!
30. oktober 2019

Rovdata og Naturvårdsverket jobber kontinuerlig for å utvikle det skandinaviske rapportsystemet for store rovdyr – Skandobs. Nå har det blitt mye enklere og raskere å søke fram rovdyrobservasjoner i kartløsningen.

Ber jegere og turfolk samle bjørnebæsj
25. september 2019

Skal du ut i skog og mark i høst, så oppfordrer Rovdata deg til å ha med en ren plastpose og plukke opp litt bjørnebæsj på turen. Prøvene skal leveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.

Rovdata og NINA kommer til Elverum
8. august 2019

Rovdata og NINA deltar også i år på De nordiske jakt- og fiskedager på Elverum. Dere finner oss i Stabbursgata fra fredag morgen.

Bestandsstatus for de store rovdyrene i Norge
16. mai 2019

Rovdata har i et brev til Miljødirektoratet oppsummert status for de fire store rovdyrene jerv, brunbjørn, ulv og gaupe i Norge.

Bjørner med østlig opphav påvist i Sverige for første gang
12. april 2019

Den skandinaviske bjørnebestanden er relativt robust og har god utveksling av individer og gener med nabobestandene. Dette fremgår i en ny studie som har undersøkt genetikk hos hannbjørner over store deler av utbredelsesområdet i Skandinavia og Finland.

Oppgang i bjørnebestanden
3. april 2019

Etter mange år med nedgang ble det i fjor registrert ti prosent flere bjørner i Norge, sammenlignet med året før. Størst økning er det i antall hunnbjørner.

Oppfordrer til innsamling av bjørnebæsj
4. september 2018

Har du mistanke om at det er brunbjørn i nærområdet? Da er det lurt å lete etter bjørnebæsj og levere en liten prøve av ekskrementer du finner til Statens naturoppsyn (SNO). Husk å bruke en plastpose til innsamling!

Så mange rovdyrkull ble påvist
16. mai 2018

Rovdata har sendt det årlige brevet til Miljødirektoratet med en oversikt over antall ungekull med gaupe, jerv, brunbjørn og ulv som er påvist i Norge. Vi gir deg her et sammendrag av resultatene. 

Fortsatt få bjørner i Norge
5. april 2018

Det ble i fjor registrert 125 brunbjørner i Norge ved hjelp av DNA-analyser av innsamlede biologiske prøver. Det er samme antall som ble påvist i 2016.

Søk i over 30000 bjørneprøver
28. mars 2018

Rovdata har oppdatert Rovbase med resultatene fra fjorårets innsamling og DNA-analyser av bjørneprøver i Norge. Du kan nå søke opp resultatene fra cirka 33000 analyserte prøver fra Norge og Sverige i Rovbase, og resultatene strekker seg fra helt tilbake til år 2001!

Meld fra om store rovdyr
1. desember 2017

Du kan bidra i registreringen av ulv og familiegrupper av gaupe i vinter. Observasjoner kan meldes direkte på telefon til Statens naturoppsyn (SNO) eller via Skandobs.

Vil ha bjørneskit fra deg!
22. september 2017

Plukk opp bjørneskit du finner med en ren plastpose og overlever den til Statens naturoppsyn (SNO). Oppfordringen går i disse dager ut fra Rovdata til jegere, bærplukkere og andre som beveger seg i skog og fjell.

Filmet binne med tre unger vest i Hedmark
16. mai 2017

I morgentimene i dag ble ei binne med tre årsunger fanget på film på grensa mellom Åmot og Stor-Elvdal kommune i Hedmark. Dette er den vestligste registrerte binna med unger i Hedmark.

Så mange rovdyrkull ble født
16. mai 2017

Rovdata har rapportert til Miljødirektoratet hvor mange kull med store rovdyr som ble påvist i Norge i fjor.

Meld fra om rovdyr i påska
11. april 2017

Gjør som over 23 000 andre og registrer deg i Skandobs. Du kan dele observasjoner av både gaupe, jerv, brunbjørn og ulv via app og internett i påskeferien.

Nedgang i antall registrerte bjørner
4. april 2017

Det ble i fjor påvist 125 bjørner innenfor landets grenser gjennom DNA-analyser av skit-, hår- og vevsprøver. Det er en liten nedgang sammenlignet med året før.

Over 20 000 brukere av Skandobs!
13. januar 2017

Stadig flere vil dele observasjoner av de store rovdyrene i Norge og Sverige. Det er nå i overkant av 20 000 registrerte brukere av rapportsystemet Skandobs, og veksten er klart størst i Sverige.

Delta i overvåkinga av bjørnen du også!
3. oktober 2016

DNA-analyser av innsamlete ekskrementer og hår brukes til å overvåke brunbjørnen i Norge og Sverige. Du kan bidra i overvåkinga ved å plukke opp hår og skit fra bjørnen og levere prøven til nærmeste rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO). Se nye filmer som viser deg hvordan!

Del dine rovdyrobservasjoner i sommer
1. august 2016

Skal du ut på tur i naturen i sommer anbefaler Rovdata at du har Skandobs-appen klar på mobiltelefonen. Både gaupe, jerv, brunbjørn og ulv er aktive i sommermånedene, og du kan enkelt dele observasjoner av artene i Skandobs.

Felte 20 år gammel bjørn
12. juli 2016

De fleste av de 166 døde store rovdyrene som Rovdata har undersøkt det siste året var under fem år gamle. Noen var imidlertid godt oppi årene, som hannbjørnen på 20 år som ble felt i Stor-Elvdal kommune 25. juli i fjor.

Så mange rovdyrkull ble påvist i Norge
27. mai 2016

Rovdata har levert en bestandoversikt på artene gaupe, jerv, brunbjørn og ulv til Miljødirektoratet. Hovedfokus i rapporteringen er på hvor mange ungekull av de ulike artene som er født i Norge.

Fikk pris for arbeid med DNA-analyser
24. mai 2016

Rovdatas egen genetiker Øystein Flagstad mottok i dag en pris for sitt arbeid med å utvikle DNA-analyser som en metode til å overvåke dyrepopulasjoner. Metoden gjør det mulig å overvåke ville dyr uten at man trenger å være i kontakt med dem.

Bjørn overlevde påkjørsel av toget
13. mai 2016

Sankthansaften i fjor kjørte toget på en bjørn like nord for Dombås sentrum i Dovre kommune, som deretter sprang til skogs. Nå bekrefter DNA-analyser at den overlevde sammenstøtet.

Det blir stadig færre bjørner i Norge
22. april 2016

I 2015 ble det påvist 128 brunbjørner i Norge ved hjelp av DNA-analyser av innsamlede skit- og hårprøver. Det er det laveste antall bjørner som er registrert i landet siden de landsomfattende innsamlingene startet i 2009.

På sporet av rovdyr i påska?
23. mars 2016

Ha Skandobs-appen klar på din mobiltelefon når du legger ut på påsketur, så kan du delta i overvåkingen av de store rovdyrene.

Rovdata har oppgradert nettsidene!
17. desember 2015

Vi har lagt om på våre nettsider for at de skal fungere optimalt på PC, mobil og nettbrett. Det er også lagt inn noen nye tjenester og vi har forbedret brukervennligheten ytterligere for alle besøkende.

Bæsjen avslører bjørnens liv
17. september 2015

Når brunbjørnen gjør sitt fornødne ute i skogen, legger den igjen DNA som forteller mye om dens liv og historie. Nå kan du delta i innsamlingen av bjørnebæsj over hele Norge.

Ser du rovdyr i sommer?
28. juli 2015

Møter du gaupe, jerv, brunbjørn eller ulv i sommer, eller kommer over spor etter disse artene, så pass på å ha Skandobs-appen klar på mobiltelefonen din, oppfordrer Rovdata. Da kan du kjapt og enkelt dele observasjoner av de store rovdyrene eller av sportegn etter dem.

Kjente bjørner og jerv med halsbyll
14. juli 2015

Rovdata har mottatt og undersøkt 239 døde rovdyr fra hele landet det siste året. Blant dem var fire eldre bjørner som er påvist av overvåkingen over mange år og ei jervetispe med en knyttnevestor byll på halsen.

Hannbjørn gikk rekordlangt - ble skutt i Sverige
26. juni 2015

Hannbjørnen «ST4» ble første gang påvist i Sør-Trøndelag i 2006 og etterlot siden DNA-spor over store deler av Sør-Norge, før den igjen returnerte til fylket sju år senere. Nå viser data at den rekordlange vandringen tok slutt under lisensjakt i Sverige.

123

Nyheter fra Rovdata